Monday, 18 April 2011

Me Cinta Bangkok - Hari keempat.

Last sekali citer untk hari keempat hari terakhir kita kat bangkok. Biasa la masa akan pi dgn cepatnyer bila kita bercuti kann.....
Pagi tu,...semua pun bangun agak lewat sebab smlm sudah lupa diri, jadinya masing2 x sempat nk sarapan pun, kita ni bgn jer terus siap2 packing barang, lepas dah mandi dan bersiap, kita semua pun check out dr hotel. Flite petang klu x silap pukul 3 ptg. Kita sempat la berpose dulu kat lobby hotel, ketika menunggu shuttle bus kita ni sempat last minute shopping di area bawah entrance nk masuk hotel holiday inn ni, diaorg bukak gerai2 baju.....terkejut tgk harga baju dgn harga lelong,... kita gan fren semua memborong ler apalagi, tapi x leh lama2 kat sini sempat 40 minit jer sebabnya shuttle bus sudah sampai, my hubby sempat rembat seluar pendek gan t-shirt kat sini.Me cuma sempat beli tabung anak patung dgn baju anak saudara jer. Perjalanan dari hotel ke airport dlm masa 1 jam campur sikit traffic jem, klu x kuar awal bahaya sebab bangkok ni boleh tahan gak dgn kesesakkan jalan raya....silap2 kitaorg stuck kat jem....emmmm sudah.Sampai jer kat airport after check in baggage semua, tgk2 flite delay ke pukul 5ptg. Last minute punya announcement,....ayo-yo....Jadinya sempat la kita org ni mkn kat airport ni, lapar tu sebab x makan apa2 pun lagi.


    Intan yg menjenguk kita ni yg dah siap berkemas ke belum....jadinya kita snap la gambar dia....ekceli bilik sebelah2 jer

  bersiap2 nk gerak dah weii....


gambar kenangan di Hotel Holiday Inn, Silom Road....

me, intan n jem masih di lobby hotel.


    sempat lagi ni...jgn lepaskan peluang...

     50/50 nk beli ke x ni.....pikir jgn x pikir..

    pemandangan di luar airport bangkok, disnap dr dlm shuttle...

    kat sini ada byk giler kaunter2 airasia utk check in......

   sajer jer snap bangkok girl ni....cute kan...

   masih diairport bangkok.....dah mcm muzium pun ada kat sini...

maybe kebetulan kot masa kita pi sini ada display patung2 ni....utk apa kita tak tau la pulak, just nk snap2 jer....sebab rushing nyer pasal...

    yg ni pun sama...dah mcm muzium jer...sebab ada mcm2 benda kat sini..

   breakfast cum lunch kita utk hari keempat di bangkok....mkn kat airport jer...lapar siot..
 
   maybe citer pasal history diaorg kot...agak2 jer ni..

   dah nk berlepas dah.....sempat lg keluar kamera snap2 hubby kita hihihihi.....


Akhirnya habis gak story mory pasal gi bangkok ni, setelah terperap kat dlm draft kita ni berapa minggu, sebabnya tak berkesempatan nk perhabiskan citer ni. Lepas citer bangkok ni, kita nk citer pasal cuti di Pulau Pinang gan family dan cuti di phuket yang kita kena ingat balik all kenangan kat sana, huhuhuhu goodluck to me..hihihi. Kita akan ke Bangkok lg, kemungkinan tahun ni....x sabar nyerrr.....




Saturday, 2 April 2011

Me Cinta Bangkok- hari ketiga

Pada pagi hari yang ketiga ni kita semua mcm biasalah, dah stay kat hotel best ni kan sarapan pagi tu mesti la acara wajib sebab marvelous punya sarapan dah tu ala2 buffet lagi...makanan yang disajikan bukan nyer jenis yg cincai2, semuanya yg beradun. Suasana pagi pun rasa sedap jer mata ni bila mata ni tgk makanan yg disusun cantik2.

                                my hubby memang suka pagi2 ambik sarapan menu ni.

                               


Selesai jer bersarapan, bersiap2 utk mission yg kedua....apalagi shopping lerr....jadinya utk hari ketiga ni kita orang pergi ke Platinum Fashion Mall. Seperti smlm pergi pakai teksi, senang sgt dapat teksi dr sini tunggu jer kat lobby, confirm akan ada punya. Klu x da pun budak bellboy akan panggilkan teksi.Tambang teksi rasanya lah dalam rm8.00.

   Me dah kena migrain masa ni,....camner nk pi shopping ni klu dah diserang penyakit ni...




    Betul2 depan entrance Platinum. Kita kat sini lama gak rasanya sampai petang.


Kita rasa sesiapa yg nk dtg Bangkok mesti kena pi Platinum Mall ni  sebabnya kat sini mcm2 jenis fashion pakaian yg update ada kat sini dan murah. Tempat ni  memang sesuai betul utk orang yg buat bisnes pakaian sebab harga yg dibeli banyak lebih murah drpd beli sehelai2. Klu beli by dozen tu lagi la murah. Kat dalam shopping mall ni bukan ada pakaian jer, malah ada gak barang lain2 yang kita boleh geram jer nk beli. Orang kata rambang mata bila shopping kat sini. Kita cuma sempat ke level lower ground, ground dengan tingkat satu jer.....huhuhuhu sebabnya x berkesempatan nak naik tingkat lain, rambang mata sgt....semua kedai pun masuk then lastly tu jer yg sempat pi. My hubby dgn kaum dia n me dgn kaum kita ler, my hubby sempat la round satu shopping mall ni, ya la, tgk la species apa kan, but byk gak dia beli brg.

    Intan di salah satu kedai baju yang menjual secara borong.

    Me yang lupa diri sekejab di dlm kedai Hair aksesori, murah siot BHT 29.00. Kalau kat kl ni benda2 ni berharga dlm rm19.90 onwards.

    Miss Jem yang memborong byk sandal2 kat sini.

    tgh fikir nk beli ke x.....

     Ini Bangkok punya olang, manyak sporting, selamba jer dia berjalan pakai spek ni bershopping kat sini.......


    me beli wig kat plaza depan ni, nampak x mcm kepala orang tu.....geram jer tgk wig2 kat situ, rambut nyer jenis yg cantik,

    selesai jer misi bershopping kami berehat sebentar di black canyon coffee, betul kat entrance nk masuk mall ni.

    Kita snap2 la sikit gambar miss Jem ni,.....masih di Platinum Mall.


Selesai bershopping sakan kat Platinum, kita sempat bershopping di seberang jalan platinum mall ni, plaza yg dipanggil  Plaza Krutong walaupun kaki dah x larat tapi dah alang2 sampai kita kuatkan jugak. Kat sini pun lebih kurang jer mcm platinum, mcm2 ada. Yg lama nya bila kat dlm kedai jual wig, mana x nya kita try la ikut rasa maner cantik. Dah dapat wig yg kita nk, n barang2 lain, pi minum sat kat black canyon coffee,...rehat sekejab kitaorang gerak n tahan teksi la blk hotel.Kita perasankan Bangkok ni bandarnya bersih tul, kat area shopping susah nk tgk sampah yg orng buang merata-rata, maybe sebab rakyat diaorng yg betul2 menjaga kebersihan,tong sampah diaorg pun bersih jer. Kagum gak la dgn kesopanan rakyat kat sini.



    gasak...naik taxi sampai 5 penumpang, but taxi driver kasi x pe lah kan, di Malaysia maner blh kan.


 me sampai jer hotel, time utk mencuba dan menunjuk kat hubby my new wig....hehehehehe...

    Miss Jem yang kelaparan n dah tak boleh tahan lagi jadinya dia bedai MAMEE, td pi shopping sampai lupa nk mkn lunch.


Kami semua keluar semula setelah meletak hasil brg2 shopping dan berehat sebentar. Pi cari mkn kira jalan2 cari mknle ni... lapar siot lunch x ambik lg ni......Kali ni kita semua berjalan kaki jer, sebab pi cari makan dekat2 luar area hotel jer. Mcm biasa klu dah sampai kat thailand sure2 le mkn thai nyer food. Kedai mkn yg kita pi ni halal, org islam dr negara ni yg masak.

    apa2 pun kita bergambar dulu yer.....kenangan tu..


   x masuk pun kat sini, just saja2 snap tempat ni...sgt2 berdekatan dgn hotel.

    pada waktu ni time org2 sini blk kerja rasanya, jalan raya penuh gan keta dan kat area ni jalan nya selalu traffic jam.

     sblm tgk menu me n hubby pikcer2 le dulu....dah jumpa kedai mkn nya.





   Licin kan.....lapar punya pasal.

    bergambar depan kedai mkn ni - Deen Corner- area Silom Road.

 Bila perut sudah kenyang,kita pun berjalan2 kat area situ, Silom Road yang kebanyakkan kedai disini menjual barang2 kemas, tapi ada juga terselit kedai jahit dan kedai kain. Kita masuk la sat kat kedai kain sini yg menjual kain jenis silk ( thai silk).Kawan kita yg suka material dan corak kat sini beli dlm dua jenis corak. Kedai ni mahal sikit, so kita x beli la, over budget.



Di kedai kain, see my hubby ...mata dia, ngantuk dah kot...

     x masuk pun kat kedai ni....



Miss Jem sudah kehabisan wang baht, jadinya bila dah nampak ada terselit money changer kat situ     tanpa membuang masa kita dan dia pun tukar la....kang menyesal la pulak bila nampak barang yg kita suka x boleh nk beli. Diaorng ni terima baht atau usd jer, rm x layan.


tak pe la....mahal sikit jer beza rm0.15 rasanya.

Tanpa menunggu masa, kami pi la cari tempat massage dekat area2 sini. Silom Body care centre mmm ni lah nama tempatnya, pi sini jalan kaki jer, semuanya area situ gak.....ushhhh bestnya dapat urut dan yg paling best tu x yah bayar sebab ada kwn kita sponsor semua. Just ambil 1 hour full body massage jer, leganya rasa badan masa tu.....kita ambik aromaterapi massage.Klu x silap harga massage ni dlm BHT350 (rm35.00).


    my hubby gan Jem....sempat bergambar kat sini.

 Destinasi seterusnya selepas kelegaan bermassage, we all semua pi Pat Pong market. Pat pong ni kira mcm petaling street kat Malaysia la kiranya, cuma off cos la barang kat sini lagi murah. Sebenarnya tempat ni dekat jer gan Silom road, but mls nk jalan kaki kita ambik tut-tut yang murah jer tambangnyer, tapi kita dah lupa la berapa harga tambang nyer. First time naik tut-tut ni terasa mcm jakun la pulak,....hihihihi...excited gila, sekejab jer dah sampai. Happening area Pat Pong ni, bila kita sampai jer ada org2 yg tiba2 jer dtg kat kita org n tunjuk menu....kita pun tgkla menu apa...rupa2 nya menu nk tgk show.....mcm2 show ada, semua yg bwh umur 18 x leh tgk ler...ada ping pong show la, ada slurp2 show la...n u all imagine sendiri jer lah yer...apa yg terkenal dekat negara thai ni yg org laki suka sgt dtg sini..




   pemandangan yang diambik dlm tut-tut.


    di salah satu gerai yg menjual beg2 berjenama yg fake punya.


   x masuk pun kat situ...kita tgk dr luar apa kebendanya lah tempat tu....

    ni kita memang la teringin gak nk tgk...diaorg ni laki ke pompuan ni, nampak mcm lain jer......
 


 semua gambar2 diatas sempat di snap jugak oleh kita ketika di Pat Pong.....nasib baik x lupa diri masa kat sini...ada gak gambar2 kat sini...kenangan tu...




Kita semua lepak n layan liveband disalah satu pub di area Pat Pong ni, mcm2 tempat hiburan ada kat sini, terpulang la kat hati masing2 suka ke x......best gak la bila tgk mcm2 gelagat org kat sini. sambil2 tu sempat gak keluar dr situ sat n membeli belah blk bila ada barang x cukup....sebabnya dekat jer...dah diaorg ni berniaga kat tgh lorong diantara tempat hiburan ni....blh nampak dr seat kat luar tempat kita org lepak.....Bila mata2 masing dah lebam....dah x larat, balik hotel le...tido. Rasanya lewat gak la kitaorg kat sini...maybe kul 3 pagi br blk rasanya. Mana x nya Pat Pong ni tutup nyer lambat tul.....lagi x tutup selagi tu hati nk bershopping tu mcm x puas jer.....



    me n fren ketika lupa diri berposing kat pub ni.....

     my hubby request lagu klu x silap....salah satu penyanyi perempuan disitu.




    kanak2 yg mencari rezeki dgn menjual bunga, tgk budak ni umurnya mungkin dlm 6thn, sampai larut pagi dia berkerja. Suasana biasa akan kita lihat bila di Bangkok.





bersambung - me cinta bangkok- hari keempat.