Thursday, 8 January 2015

Dayang Love Singapura Dec 2014


Setelah berkurun lama tak tengok blog kiter ni, now baru ada kerajinan ala2 gedik sikit nk citer2...hihihihihi alkisah ke Singapura baru2 ni.Nk gak la citer kat blog x semengah kita ni pengalaman naik keretapi ke Singapura ni.Ok lets start story-mory kiter yer.



3 heroin yg ada dlm citer ni.Off coz kita pun ada lah kan.



Setelah berabad lamanyer tak naik keretapi jarak jauh ni (last masa antar opah pi haji kot...ushhh lama tu) me n fren planning pi Singapore naik keretapi malam n sampai pagi kat sana.(Jimat duit utk hotel satu malam hahahaha sing dollar tu) Untuk pengetahuan korang semua jika korang nk ikut jejak kita ni nk pi singapura ni naik keretapi, tiket keretapi ni boleh beli sebulan sebelum tarikh korang nk pi kalau sblm sebulan nk book ke nk beli ke mmg tak da la jawabnyer, operator ktm tu akan kata oh sorry tiket akan dibuka sebulan dari tarikh yang nk dipilih yer.So tepat sebulan dari tarikh kita nk pi ni kita book cepat2 n terus bayar jer if u all ada register ktm punya akaun, boleh jer online booking lg senang,maklumlah pergi bercuti masa time cuti sekolah off coz lah kena beli awal2 kannnnnn.....klu x silap kita mmg ada satu jer train perjalanan malam ni....train yg kiter naik ni namanyer Senandung Sutera yg ada katil punya tau.

Train depart 11.00pm from Klsentral n reach Woodland about 7 to 8 am (Saturday 13.11.14). Remark (tiket rm46 with bed(bawah)kalu katil atas lagi murah).


hehehe moh tangkap gambor dulu !!! Peace.Gambar dlm train.

Fuhhh lega lepas dpt naik keretapi n dapat cari tempat tido kiter, alkisahnyer menunggu kawan kiter ni yg masih dlm komuter lg dimana train yang nk ke woodland ni nk bergerak dlm 5 minit jer, nasib baik lah abg macho KTM yg bawak train ni baik hati menunggu gak kawan kiter ni, kalu x nangis lah ko kan.....nk buat camna dh keretapi dh bla kan....mmg nasib baik gam2 jer dia sampai, abg2 macho KTM ni siap tepuk tangan lg bila kawan kiter ni sampai yang ala2 maraton gitu haaaaa....kiter pun dah mengelabah beruk gak....tp control jelita lah depan abg2 macho tu kan, kalau lah x sempat kesian shelly kan....x merasa nk pi Universal Studio.Keretapi ni mmg sharp2 bergerak ikut time yg dijadualkan yer....so makesure 1 hour b4 depart mesti berkumpul kat ruang ktm ni yer..jgn jadi cam kawan kiter ni huhuhuhuhu.....fuhhhh!!!

Kiter citer sikit lah kan pengalaman atas train ni, katil selesa., ada satu bantal n satu selimut, korang boleh letak beg atas katil tu so gam2 boleh tido gak.Tandas dia kecil jer so kalau korang rasa nk mandi lupakan jerlah yer mmg tidak direkemenkanlah, setakat nk buang apa yg patut n gosok gigi tu mmg boleh lah sgt. 
Agak2 keretapi ni bergerak dlm satu jam gitu, ada staff KTM ni jual minuman n makanan pakai trolley bergerak so x yah risau rasa nk makan ke nk minum ke beli jer kan diaorg tu.Ada sesetengah train ada yg mempunyai kantin so boleh sembang2 kat situ tetapi keretapi yg kita naik ni x ada sebab apa x da,.....x dapatlah den nk menjawabnyer yer....

Dalam pukul 6 pagi dah sampai imegresen Johor, kitaorg dikejutkan oleh pak ktm suruh turun dari keretapi angkut beg baju semua kalau beg yg ada makanan x payah katanyer beg baju jer....pi lah naik atas (tingkat berapa x ingat sorry) untuk check passport dgn kastam checking, dgn muka dan rambut serabai ni kita pun bergerak lah kat ats tu.....lepas settle semua turun balik ke bawah n naik balik keretapi tadi tu. Keretapi ni akan tunggu sampai semua passenger dia naik baru diaorg bergerak.Agak2 15 minit gitu dah sampai ke Woodland Checkpoint Station...lepas dh settle check passport n barang bagai...kita pi lah ke tempat tunggu bas (busstop) bukan stesen bus yer....stesen bus dia sama dgn tempat kita nk ambik mrt diaorg ni. Kalau korang nk naik teksi so x da masalh lah kan yg penting duitnyer. Oleh kerana kita ni budget punya trip so naik bas gan mrt jer lah jawabnyer. ( huruf x = tak)

Tips nk kasi utk menyenangkan anda ke Singapura
-Beratur kat imegresen setelah ambik kad putih (imegresen things) n tulis masa tgh beratur makesure ada pen baru leh buat cam gini.
-Naik bas utk ke mrt woodland makesure korang ada duit kecil means 1 dollar 2 dollar 5 dollar cam gitu ler..oleh kerana kitaorg bertiga jer total fare SGD3.90 maksudnyer fare bas SGD1.30.( rasanyer semua bas pun pi sana- woodland bas stesen yg link sekali gan mrt.)rasa was2 tanya org  kat sana yer..
- Ambik maps mrt link.
- Beli Ezlink pass utk naik mrt.

kat mrt Dhoby Ghault, dimana kita blh change to purple line mrt.


 Oleh kerana kiter ni first time sampai singapura ni, kira cam ngok-ngek gak ler, sebelum nk pi sini punyalah banyak kita baca blog org lain utk dapatkan maklumat hmmmm x semuanyer tepat yer...ada yg ke laut gak jadinya....so pengalaman kita yg real ni kan,ni nk bagitahu ni, sekiranya anda nk beli ezlink pass sahaja boleh jer beli kat woodland station ni, tetapi jikalau anda nk pakai ezlink yg tourist pass punya beli kan ochard road mrt station. Korang boleh google jer pasal ezlink card ni yer sure ada bgtahu perbezaan ezlink card yg biasa dgn yg tourist pass ni.Kita mmg awal2 lg pilih yg tourist pass ni coz boleh naik mrt tanpa had selama 3 hari. Oleh kerana kita nk kena beli ezlink tourist pass card ni kita terpaksa lah mengeluarkan SGD2.30 ke Ochard road mrt yg mmg link ke sana, dah beli kad ni so baru perjalanan kita smooth(x pening la).

 ezlink card tourist pass.click jerr....

Harga: sgd20+sgd10(deposit jer nanti ambik blk)unlimited ride tahu so senang, x payah pening kepala nk beratur beli tiket mrt n terus scan n jalan.

Woodlands >Ochard road> Dhoby Ghault(interchange station)-By MRT (warna merah)


Dhoby Ghautl > Farrer Park(warna unggu)- by SBS transist


Amaran: Jangan makan dan minum n hisap rokok di area MRT n dlm Mrt kang x pasal kena denda yg mahal.Harga denda diaorg paling murah pun kalau x silap SGD1000.(polis diaorg ada dimerata2 tempat)

Kitaorg bermalam di Hotel Tai Hoe...book 2 malam jer.Mrt ke sini dari Woodland berhenti di Dhoby Ghoult dari sini ambik mrt ke Farrer Park pulak dh sampai. Lokasi Hotel Tai Hoe yg kita org dh book awal2 dulu (masa tu promotion book first pay later dgn Agoda but mesti ada credit card lah yer) dekat area terletaknya Mustafa Centre.Masa book dulu harganya RM360.00 semalam untuk 3 single katil tanpa sarapan ada kasi wifi free, kalau x silap hotel ni mmg x menyediakan sarapan, tetapi jgn risau di City Square mall foodcourt ada 3 kedai jual makanan halal, ada nasi ayam penyet, beef noodles dgn nasi ayam.Kat mall ni jugak ada byk fast food. Hotel ni berdepan dengan City Square Mall...keluar jer dari mall ni yg link gan mrt farrer park ni, lintas jalan dah sampai, so senang  n confirm x sesat punya.Mustafa Centre ni dr hotel  dlm 2 minute jalan dh sampai serius dekat n ada mamak shop lagi depan hotel tu.Nasib kita orang sangat baik sebab staff hotel ni kasi kiter check in awal, oleh kerana bayaran hotel dh settle gan agoda , yang best tu x da deposit pun,so angkat beg, masuk bilik n kita mandi dulu.



after dh mandi kan muka ada chantek sikit hihihihi.....chantek lah sgt
di marina bays
frust x dpt beli kasut ni sebab x da size besar sikit jer lg yg ni ketat sehhh....
depan kedai kasut Steve Madden yg tgh sales kaw2.

Di Mrt Farrer Park nk ke Marina Bays





Hari pertama ni kitaorg sempat pergi Marina Bays, Garden the Bays dengan shoping di Ochard Road.Actually nk pi Merlion Park gak tp x larat nk jalan kaki menyeberang jambatan ke sana dari marina bays ni.Korang x yah risau la pasal sesat, yg penting baca dulu perjalanan ke tempat yg nk pi,dekat Mrt stesen ni ada maps so korang boleh tgk dulu yer.Memang meriah lah shopping kat Marina Bays dengan Ochard Road ni tambah2 kitaorg pi hujung tahun, Krismas lak tu so banyaklah shop yg buat sale ni and decor krismas pun meriah2 semuanyer.Kita byk kat ION mall jer coz kat sana between lunch nk ke petang tu hujan so sangkut kat situ....nasib baik sblm hujan sempat gak jenjln kat luar sana....area ochard road.














semua gambar diatas di Garden the Bays dgn Marina Bays.

Kalau korang pi Marina Bays shopping mall ni kan ada satu butik LV yang terbesar kat asia ni,kata jurujual yg serve kitaorg ni la mmmm (dgn muka poya lagak muka cam org kaya kaedahnyer masuk kat butik ni) hehehehe.....so pi la survey harga n siap pegang kalkulator lg tu convert harga rm lah konon murah ke kalau beli kat sini hihihihihi.....kita mmg teman kawan kita yg suka beli barang branded ni lah....dia nk survey wallet utk suami tersayang dia....so promoter tu layan dia jer la yg kita ni pi lah tgk2 jer....harga rasanya lebih kurang malaysia jer yer klu yg murah tu beza dlm 2 ke 3 ratus rm gitu,....so x yah beli.Kalau ada budget korang boleh jer pi Marina Sky tower ni utk view suasana indah dr atas so nampak lah segalanyer, dgr citer cantik tul view nyer yer..kitaorg bukan nyer x nk view n x da budget...masa tu mencemburui kami...konon..next time ok...





Selepas dh round shopping mall kat Marina Bays ni kitaorg pi Ochard Road pulak bershopping. Bukan ada beli apa pun adalah sikit jer....maklumlah first time sampai dia jadi kedekut nk keluar duit sebab baru first day, dalam gitu pun sempat rembat 3 pasang kasut flat yg tgh sales 3 pasang kasut SGD30, murahlah tu brand rubi yg brand ni biasanyer jual kat contton on. Kita pi Watson sana lak sajer nk tgk apa yang diaorg jual yg kat Malaysia x ada barang tu.Sempat gak rembat satu set EDT yg pada  kita murah lah....hihihihihi...betul murah sebab krismas punya promotion. Kita punya pendapat jer lah ni kan yer, harga barang kat sini mahal sikit dari Malaysia, sikit jer beza 20 ke 30 ringgit gak ler, beza gak kan...ok exchange rate masa pi ni kita dpt tukar sgd2.63.Brand yg sempat kiter terjah H&M,Cotton On, Steve Madden,YSL,Prada,Zalora,Victoria Secret,Chanel mmm ....lagi x ingat dah takat ni jer yg ingat. Kat ION Ochard mall ni kita org lunch kat foodcourt dia kat bawah sekali, so round punya round mmmm nk makan apa yer....dun worry ada halal food so decide mkn pisang goreng (sgd1.60 seketul) yg besar gak dgn kuih chakoi(sgd1.00 2 ketul).  Jadilah kenyang gak, sebabnya nanti x cukup masa nk window lagi.Masa

Hasil rembatan di ochard road mall area dgn city square mall.



Badan dgn hati memang x seiring dgn otak, badan gan hati nk pi jenjalan lagi area Ochard ni maklumlah banyak tul shopping mall area ni....tetapi otak kata woiii balik rest la....yerla dh tido dlm keretapi jer kan x da lah selesa sgt sebab rasa terhentak2 klu keretapi tgh laju, tido pun jadi tido2 ayam...maybe ada lena tapi cam terkejut2, so sekerat ari berjalan badan pun jadi flat n asyik menguap jer so ngantuk atenyer kitaorg pun blk lah ke hotel. Dapat jer mandi, rest n tido sekejab jadi cergas blk, kita pi dinner kat citymall foodcourt, ERKkk!!! allhamdullilah. (^_^).
Dah kenyang nk pi window kat dlm ni dah x leh dh sebab kedai dh nk tutup, so pi lak window kat Mustafa Center sana. Dekat jer....jln kaki dr hotel tu ada lah dlm 15 langkah....hmmm dekat kan.Mustafa center ni kiranya ala2 mydin kat malaysia lah bezanyer diaorg ni ada jual perfume branded yg murah klu dia ada buat promotion, klu x da promotion pun harga dia mmg murah dr mall lain.Kita mmg harus lah rembat kan... Kalau korang mmg suka kan wangian wangian ni jawapan saya harus beli klu x menyesal, after dh blk KL kat airport Subang tu kita dh survey harga dh n hihihihihihi x menyesal beli sebab beza seratus tu.....hahahahaha. Oleh kerana besok nk ke Universal Studio awal pagi, jadi kita rest n tido awal.
(gambar perfume x ambik so x da gambar.)

Note: korang boleh claim blk GST jika korang spend sgd100 dlm satu resit,paling penting mesti ambik borang gst tu kat kedai yg korang spend n mesti tunjuk passport n claim di kastam singapore, kat airport ada so boleh claim kat sana klu naik flight blk, klu naik kenderaan darat u all kena lah survey sendiri yer.





Hari Kedua di Universal Studio

Hotel yg kita duk ni mmg tarak serve breakfast, maybe sebab depan hotel ada mamak shop n warung makan lain.Mamak confirm halal, warung kita rasa x halal coz nampak cam chinese yg jual. jadinya kita n kwn2 kita ni breakfast jer bekal yg kita bawak, dua keping roti n maggie cup lg with coffee...ok cukuplah kan, u all mesti breakfast n makesure perut tu x kosong sebab nk berjalan n berdiri(bila kena que)  kat USS, Agak dh lawa n cun melecun hahahaha....kitaorg pun bergerak lah, wear sandal or something yg selesa jer yer then baru ur kaki boleh tahan nk berjalan kang klu dh berkasut tinggi nk cantik punya pasal hilang lak mood nk berjalan n menyusahkan org lain yg bersama kita lak kan klu dh kaki tu sakit....hah camno tu...(hmmmm sambil geleng kepala)..Kita perasan masa kat dlm USS, org2 yg memakai kasut tinggi,wedges dan seangkatan dgnnyer diaorg menahan jer sakit kaki...ada yg seret jer kasut diaorg tu.Mcm biasa lah kita ambik mrt pi sana

From Farrer Park to - Vivo City - ( warna purple line) pastu tukar lak naik monorail (sgd4.00 tiket pi blk) ezlink card x leh pakai coz yg ni x cover, sebab Resort World punya.

Vivo city to Sentosa station = turun jer boleh nampak org ramai bergerak ke satu tempat tu korang ikut jer, x pun ikut jer signboard ada byk menunjuk arah ke USS.


Untuk tiket USS ni kita mmg dh beli awal2 lagi kat travel agensi masa ada matta fare dulu dptlah harga murah sikit...klu x silap namanyer MPtravel. Kita dpt dgn harga rm165.00, masa book dulu katanyer x da dpt voucher meal n shopping voucher tapi bila sampai sana agen diaorg kasi jer hehehee.....dptlah makan voucher sgd5.00 n shop Shopping voucher sgd5.00, yg shopping punyer tu boleh pakai apabila korang spend sgd35.00 baru boleh pakai.Klu korang nk dapat harga murah tiket USS ni cubalah tgk kat website Groupon kot2 diaorg ada buat harga tiket USS ni murah.Da best part kita x yah nk beratur beli tiket tapi still kena beratur masuk entrance tapi sekejab jer sebab entrance masuk dia byk giler staff jaga...so here we are.... hahahahahaha....masuk cam kanak2 riang ribena yer hihihihihi...selfie n wefie tu harus lah kan....




kedua2 gambar diatas di luar entrance USS


ni br gambar kat dlm USS














Stephanie mencuba finger food yg dijual kat snack bar di dlm sini... sausage panjang yg digulung dgn bihun n digoreng.


Yeay akhirnya tercapai gak impian nk ke sini hihihihi...off coz la best yer....korang2 semua ni hehehehe mcm lah kita ni ramai nor yg baca blog kita ni hehehehehe....pergi sini jangan x pi...2 kali pun x per best. Haruslah spend time kat sini jer satu hari ni ate dh bukak kul 10 pagi tutup kul 7ptg, klu nk main semua permainan campur kena beratur lagi semua ni ambik masa worr.....lunch pun kitaorg kat sini jer ate dh dpt meal voucher kan.....ada rupanyer menu sgd5.00 ni iaitu cold soba noodles...tryla klu nk jimat duit. Klu x leh ada byk makanan lain....setiap satu area semuanya ada cafe n restoran tersendiri. Menu mknan satu tempat dgn satu tempat x sama...so setiap kali korang pi satu tempat ke satu tempat viewing gak lah menunyer....Ada 7 area yg korang akan lawati....Hollywood, Madagascar,Far Far Away (my favourite), The lost World, Ancient Egypt, Sci-Fi city and New York.

Kita kat sini sampai nk tutup gak lah tempat ni, maklumlah pi waktu cuti sekolah n holiday time so mmg byk pengunjung n mmg byk kena beratur but still kita bernasib baik sebab pergi ari ahad so kuantiti org yg pi sini kurang dari hari jumaat n sabtu....klu jumaat sabtu jumlah pengujung yg datang sini ni 3 kali ganda dari ari ahad...so nk dtg sini weekend dtg ari ahad yer...info dr staff USS sendiri. Ohhhh mak aiiiii....time nk blk punya que nk naik monorel dari USS ni panjangnyer kena beratur wei....hmmmm nk buat camna nk tak nk pun kena beratur gak kan....sampai kat Vivo City singgah dulu di shopping mall ni lak....survey jgn x survey yer...


Hasil rembatan di Universal Studio.





Hari Ketiga - Waktu untuk pulang


Time to blk dh lah....cepat jer kan..balik kita mmg dh plan awal2 n dah book awal2 gak tiket flight firefly ni, kita dapat dgn harga rm149.00.Bila firefly buat promotion, paling murah harga tiketnyer pun yg kita survey dan tertunggu adalah rm129.00 ajer. Maklumlah dh namanyer budget nyer trip kan so kena lah rajin klu nk dapatkan tiket2 murah ni. Memang jimat banyak klu blk naik firefly ni sebabnyer dia landing kat Subang airport so kira jimat lah yer n jimat masa gak daripada kat KLIA nun.

After checkout jer kita terus jer gerak naik mrt to Changi Airport.Sebelum checkout tengahari tu  paginya sempat lagi bershopping perghabis kat City Mall square, err terkejar2 ler kan nk kena pack brg blk lepas tu....kita rembat jer apa yg kita suka....biasalah yg murah2 jer....sempat gak kita pi Daiso kat sini...klu kat Malaysia harga rm5.00 semuanyer....kat Singapore jadi SGD2.00....mmmm korang convert sendiri klu rajin k....


To Changi Airport

dari Farrer Park to Outram Park

pastu
( tukar mrt ke North south line)

Outram Park to Tanah Merah

pastu
(tukar pulak lagi ke Changi airport)

Tanah merah to Changi Airport

-tambang pakai ezlink card tourist pass jer....sampai di airport kita refund blk duit deposit card kita kat kauter mrt sbyk sgd10.00.


Ayoooo flight pukul  6.55 pm, boleh check in pukul 4.30 ptg ajer, errrr  pulak dh...ingat boleh jer check in awal....ayo ini macam ke....ingat nk lah roda2 kat dlm mall yg byk kedai duty free ni...rupanyer x boleh masuk klu x check in lagi hmmmmmm nk buat camno kan....kitaorg lak sampai awal dlm kul 2 camtu so kitaorg decide mkn lunch lah dulu.Lepas dh pi survey n check menu restoran, kita n fren decide mkn kat  restoran fish n co, dh tu jer yg halal rasanyer....klu kat dalam tu selepas kita check in dan melepasi imegresen checking hmmm bykla restoran2....skrg kat luar lg x byk restoran pun....



Kita mkn Fish n chips jer yg ada Udang bagai ni fren kita yg order, mak aiii portion nyer besar.


 Wahhhhhh besarnyer area duty free kat airport ni., ini kat Terminal 3 tau maknanyer ada lagi 2 terminal, iaitu Terminal 1 dengan Terminal 2.......sebab kita ambik firefly klu ambik flight lain yg mahal sikit mungkin lagi besar pulak kawasan duty free dia kan.....mmm entahlah kita agak2 jer ni...Kita n fren sempat jalan2 n survey2 harga kat butik2 kat sini....kita sempat lah pi belek beg yg mahal2 tu....sampai butik Hermes pun kita pi  hehehehehe....my fren rembat wallet MCM utk hubby dia....MCM kat sini mmg murah n kebetulan masa kita pi ni diaorg tgh buat sales 30% tapi bukan semua lah...new arrival mestilah x da kan....

Masa begitu pantas bila kitaorg ni berwindow shopping kat sini sekejab jer dh nk kena masuk boarding place daa....tahu2 dh kat atas langit....hihihihihi...Maka tamatlah sudah cerita ini.(di dlm hati ingat hujung tahun 2015 ada hati nk pergi sini lagi coz x puas lah berjalan kat dlm USS ni...maybe pi Sentosa sekali kot ....insyaallah klu dimurahkan rezeki panjang umur confirm dtg lagi yer...Aminn)


view dr tingkap kapat terbang, yg bercahaya kita x sure Singapore or Johor Baharu....



















1 comment:

  1. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete