Saturday, 19 March 2011

Me cinta Bali ( 2009 nyer cuti)



Pertama kali bercuti di luar negeri, pilihan hati Bali, dapat air tiket murah pulak tu, bila Airasia buat promo jer duk depan pc try sampai dapat and hasilnya hahahahaha...murah tuuu...pi balik Rm110.00 jerr, tapi tu la, kena sabar n tunggu berbulan utk travel....x pe janji cuti..hihihihi...rasanya book bulan nov 2008 travel bulan 6 2009.

Hotel pulak kita decide ambil area Kuta Beach, senang nanti boleh jalan kaki jer klu nk berjalan-jalan, cuti ni pi seramai 8 orang.Me wit my hubby, Eza wit hubby, Angie n Stephanie, Intan n Sherry. So ambil 4 bilik standard unit di Hotel Bakung Sari, kita book online jer senang, ini websitenyer...www.HotelTravel.com. Hotel ni pun murah gak, smlm rm80.00 ringgit ok la tu, share dua org dah jadi Rm40.00 smlm, jadinya airtiket + hotel(3 mlm)= seorang cuma kena spend sbyk Rm230.00.Wahhhhhh,....jimatkan, the best part nyer cuti di luar negeri tu dgn cost yg murah...itu yg kita suka tu...so off cos la hati ni dah x sabar2 nk sampai disini....

Akhirnya hari yg ditunggu pun sampai, flight yg pertama meanings yg paling awal la, awal pagi dah nk kena bgn, tapi mata ni mcm x nk tido la pulak,excited punya pasal,...pukul 6 pagi bertolak dari rumah naik teksi  sampai  kl sentral dlm 15 minit dekat jer dgn rumah ambik bas ke LCCT, ada byk bas utk ke LCCT tambang dlm Rm9.00. Sampai disana all my fren pun dah sampai, we take breakfast dulu lepas dah check in bag....mcm2 restoran ada kat sini so x yah nk risau yg penting duit jer yg kena ada.



                            horray dah nk sampai da....excited tul, Kuta Beach snap dr atas kapal.


Perjalanan selama 3 jam, bertolak dari KL pukul 8.30 pagi sampai di aiport Ngurah Rai, Lapangan Terbang Antarabangsa Bali dalam pukul 11.30 pagi tapi kat Bali br pukul 10.30 pagi, lambat satu jam dari waktu Malaysia. Lapangan terbang ini terletak dekat Tuban,sebahagian dari landasannya mengunjur ke laut. Masa kita pi Bali ni tgh popular dgn penyakit H1N1, makanya kena la kita ni pakai mask tutup hidung gan mulut, kang tak pasal pulak terkena penyakit ni sebagai langkah berjaga2 la.




 Dari airport kami ambik van yang memang byk kat sana, cuma perlu pandai tawar menawar jer dgn pak supir, murahlakan klu dah kongsi 8 org,tong2 jer, rasanya dlm 3 ringgit seorang, x jauh pun dari airport ke hotel dlm 15 minit, jarak dlm 2 kilometer dr aiport ke hotel. Jalan raya kat sini ayo yo sempit nya.....at first mcm gayat jer tgk pak supir nk bawak van ni....mana x nye, masuk lorong ni keluar lorong tu n jalan dia semua sempit2 jer....


Lepas check in, rehat2 sekejab, semua decide nk terjun n santai kat kolam renang, nampak kolam dia mcm best la pulak, apalagi,... heeeyahhhh gedebushhh....


                                          semua tgh excited, kat kaunter reception nk check in.




















Pukul 4.30 petang, perut masing2 dah lapar, hai maklumla x hengat punya mandi tadi mcm first time jumpa kolam mandi ajer semuanya, sampai lupa nk makan lunch, jadi kita decide pi makan kat Jimbaran, orang kata mesti kena pi sini klu pi Bali klu nk tengok sunset kat sini,....memang indah dan romantik rasanya klu bersama dgn orang tersayang....sambil melihat matahari terbenam....Kita lunch+dinner terus kat Restoran A'roma di Jimbaran, restoran makanan laut. Ada pak supir yg offer we all semua pi sini, harga dlm 120k rupiah dlm RM42.00, apalagi kongsi bayar la, itu yg untung nyer klu pi ramai2 ni, cost jadi murah.Restoran ni terletak di tepi pantai, meja makannya pun di atas pasir di tepi pantai, indah nya suasana kat sini. Dekat sini kita boleh pilih seafood yg kita nk makan sendiri n decide nk masak apa so menu kali ni order ketam masak cili, ikan bakar, sotong masak apa yer dah x ingat dah.........hihihi.... x hengat punya kita makan....licin, sambil2 tgk persembahan kat pentas di restoran ini, pastu ada lak sekumpulan ahli muzik yang berpakaian ala2 orang Mexico menyanyi bersama alat muzik yg diaorg bawak dari satu meja ke satu meja hingga sampai lah ke meja kami...kena la bagi tips bila dah diorng ni nyanyi kat meja kita ni, ikhlas jer ikut rasa hati. Kita lihat ramai gak rakyat malaysia di area Jimbaran ni makan disini.









                                           

                                       semua gambar diatas ini di Restoran A'roma, Jimbaran.

                                    Dlm Rm40.00 seorang tapi cukup puas hati sebab banyak.








                                   hahaha...depan toilet pun jadi, masih di restoran yang sama.

Habis dinner, lepas pak supir antar kita di hotel, kami semua berjalan-jalan dekat area hotel, rupa2 nya belakang Hotel Bakung Sari ni byk kedai2 yg menjual cenderamata, barang2 ukiran kayu,pakaian2, selipar yg byk manik utk perempuan, dll. Yang bestnya kat area ni byk kedai serbaneka yg dibuka 24 jam, so senang nk beli maggie ke, jajan ke, klu2 lapar lagi.Setelah merasa penat semua dan masing2 mcm dah lebam jer bila tgk, balik hotel la rehat2 kan badan, besok nk berjalan-jalan lagi.


                                   Din dengan Eza...suami isteri yang excited nk beli helmet ni.


Entry ni utk hari pertama sampai di Bali. Bersambung di hari kedua di bali.


















No comments:

Post a Comment