Friday, 18 March 2011

Me Cuti Langkawi (2008 nyer cuti)

Cerita pi Langkawi gan family ni dah lama, bulan lapan tahun 2008, sajer jer nk story mory sikit, maklumla nk kasi penuh sikit story kat blog ni. Hotel memang dah book awal, beli masa promosi mattafare dekat pwtc, ingat nk pi ramai2 dlm 12 org, so boleh la ambik apartment , tapi org yg nk pi tu semua x jadi so terpaksa la ambik  chalet jer sebab yang pergi pun dlm 5 orang jer plus satu kanak2. Plan punya plan akhirnya kitaorg pun sampai jugak ke Langkawi, actualy dah pi dua tiga kali jugak, saja jer nk citer yg ni sebab dah ambik package.Bertolak malam dari Ipoh, naik bas jer, bas direct terus pi jeti Kuala Perlis, sampai disana dlm pukul 7 pagi....cantik la kan...terus pi beli tiket feri tak payah nk que pun sebab awal pagi. Perjalanan feri rasanya dlm satu jam jer, sampai jer di sana Kak Siti dah tunggu dengan kereta sewa, ambik wira jer, murah gak Rm80.00 rasanya utk satu hari. Apa2 pun yang penting pi breakfast dulu......lepas tu dah x sabar2 dah terus pi andaman suri,konon2 nk survey jer, tapi rembat gak dua tiga jenis coklat sebab geram sgt2,murah lak tu.


 Lepas check in, mai pi pekena laksa langkawi , dekat jer dari tempat penginapan di Pantai Cenang, dekat dgn airport gak, yum yum.....sedap...
Dottie gan Cikda tgh pekena laksa gan rojak buah, x byk snap gambar kat sini...  gambar bonda sedang  pekena laksa juga pun selitkan juga....sudah makan pi window shopping lagi but area pantai cenang jer, pi la masuk duty free yang dekat waterworld tu , pastu pi bersantai kat pantai cenang, chalet lak gam2 tepi pantai jer, geram la pulak tgk air laut ni, apalagi gedebush!!!....horayyyyy...Bonda x nk mandi, dia tgk dr tepi pantai jer....best2.Syok betul bila dapat bercuti ni.

                                             Me and Aleya sempat snap2 gak...


Gambar tgh mandi x da, lupa nk tangkap gambar  rasanya, dah tukang snap2 nya tgh berendam kannnn...atenyer maner nk ada picture nya.

Hari kedua di sini, lepas siap2  kena cepat pi buat geopark rasanya lah , sebab dah ambik package pagi2 lagi kena bangun awal. Package Eco ni first pi tgk gua2, tgk helang makan...lagi apa tah dah x ingat dah...hihihi sorry nooo....rasanya pi fishfarm kot.

              semasa dlm perjalanan nk tgk helang mkn nampak byk bot2 mewah mcm ni ada yg lagi heybatt..


                                                     Me dengan Bonda dan Ayahanda.

                                                                   peace...

Sempat posing sikit, x belipun topi koboi ni, konon2 tangkap gambar nk check tgk ok x gan muka.....hmmmm ok kot..hihihihi uiks...puji diri sendiri nampak...

Kita pi gak la singgah kat beras terbakar, kat sini klu nk beli kain batik boleh beli klu pandai tawar harga,oleh kerana masa pi ni bukan cuti sekolah jadinya barang2 kat sini x da la mahal sebab x boleh nk up prices pun dah x ramai pelancong pun....adalah sikit.Kalau nk beli minyak gamat pun boleh gak kat sini.

Oleh kerana dalam kepala more nk shopping jer, itu sebablah x berkesempatan nk ambik gambar byk2...apa yang kita ingat, pi terjah andaman suri lagi sekali, borong bagai nk rak , pastu pi pekan kuah shopping lagi....beli jgn x beli....kata cuti kan so penuhkan lah dgn aktiviti....actualy kat langkawi ni best utk beli pinggan mangkuk, coklat gan rokok jer sebab murah.....nk beli tuala mandi pun murah jugak, untuk orang2 yg suka beli perfume, boleh gak beli kat sini, selalunya kita beli kat jetty kuah ataupun kat airport duty free kat sini, murah gak la....setakat ni perfume yg beli kat sini tahan lama gak.

Selalunya kalau pi Langkawi , mesti kena singgah Makam Mahsuri klu nk pi tgk sejarah mahsuri le,....ate keme ni dah pi sini dua tiga kali dah, atenyer x da la plan nk pegi tgk lagi, ate dah kepala ingat nk beli tu beli ni kannnnnn.....pada sesiapa yang x pernah datang sini anda boleh cuba bercuti disini, byk gak tempat2 menarik disini, anda boleh kunjungi telaga tujuh, tasik dayang bunting, naik cable car n boleh nampak seluruh langkawi dari atas, anda boleh juga pi snorkeling dekat pulau payar marine park,klu nk masuk waterworld pun boleh gak but for me dalamnya x da apa pun utk kanak2 best la, klu nk tahu lebih lanjut google jer langkawi mcm2 info anda boleh dapat kannnnn....

Best2 bercuti ni kan...yg x best nyer bila cuti masa tu rasa cam sekejab jer...tahu-tahu eh eh eh dah nk balik dah ke, cuba masa kerja...adoi lambat nyer masa ni, rasa cam dah lama aku ni berkerja...hihihihi....rasanya cukup takat ni je la yg kita ingat masa pi bercuti disini....ummmuahhh daaa....akan ke sini lagi nanti.

No comments:

Post a Comment